XI. AIECM3 Uluslararası Orta Çağ ve Modern Akdeniz Dünyası Seramik Kongresi

8 Aralık 2014-2 Ocak 2015 tarihleri arasında Türk Amerikan Derneği’nde sergilenen ve yoğun ilgi gören Başkentli sergisi; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 15-19 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleşen Middle Eastern Societies (1918-1939): Challenges, Changes and Transitions sempozyumu kapsamında ODTÜ Kongre Merkezi’nde de açıldı.

Association Internationale pour L’Etude des Céramiques Médiévales et Modernes en Méditerranée (AIECM3), Orta Çağ ve Modern Akdeniz dünyası seramik çalışmalarını destekleyen ve bu alanda çalışan araştırmacıların deneyim ve bilgilerinin paylaşılmasını teşvik eden bir dernektir. Dernek her üç yılda bir işbirliği içerisinde olduğu ülkelerin yerel kuruluşları ile Uluslararası Akdeniz Orta Çağ Seramik Kongresi’ni gerçekleştirmektedir.

Bu yıl on birincisi düzenlenen XI. AIECM3 Uluslararası Orta Çağ ve Modern Akdeniz Dünyası Seramik Kongresi, Türkiye’de ilk kez Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nün (AKMED) destekleri ile 19-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Antalya AKMED‘de gerçekleştirildi.

Özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde yürütülen çalışmalara bir giriş ve genel bir değerlendirme yapmayı amaçlamayan kongrede Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Almanya, Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Hollanda, Tunus, Macaristan, Rusya, Bulgaristan, Makedonya, Ermenistan, Ukrayna, Avusturya gibi çeşitli ülkelerden gelen konuşmacılar tarafından 85 sözlü, 64 poster sunumu yapıldı. Yaklaşık olarak 170 kişinin katıldığı kongreye T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren İstanbul Arkeoloji Müzesi, Antalya, Alanya, Side, Elmalı, Demre, Isparta, Yalvaç, Burdur müzelerinden gelen uzmanlar da dinleyici olarak katıldı.

Kongre kapsamında düzenlenen genel kurul toplantısında, 12. kongrenin 2018 yılında Yunanistan’da gerçekleşmesine karar verilirken Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve VEKAM direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu da AIECM3 derneğinin Uluslararası Yönetim Kurulu’na seçildi.