Ankara’da, kentin gelişim sürecinde her dönemin sosyal, kültürel, politik ekonomik izlerini barındıran Atatürk Bulvarı ve yakın çevresini ele aldığımız Kent ve Bellek atölyesinde farklı disiplinlerden yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle mekânda belleğin izini sürmeyi amaçlıyoruz.
Atatürk Bulvarı erken Cumhuriyet döneminden başlayarak günümüze kadar farklı dönemlerin mekânsal müdahalelerini ve buna paralel olarak yaşam biçimini sunarken hâlâ kentin belleğinin kaydedildiği yapısal ve doğal izleri barındıran arayüz niteliğini korumaktadır. Zaman sürecinde özellikle 2000’li yıllarda, mekânın üretimde yıkarak yeniden yapma eğiliminin artmasıyla söz konusu belleğin nasıl değiştiği, bugüne etkileri ve yarın için söylediklerinin bütüncül olarak anlaşılması, kentin yaşayan merkezinin sürdürülebilmesi ve belleğin aktarılmasında önemli yer tutmaktadır. Bu niteliğiyle Atatürk Bulvarı ve yakın çevresi bir laboratuvar niteliğindedir.
Her mekânsal müdahalenin bir silme ve yazma eylemi olduğundan yola çıkarak atölye çalışmasında, belirlenen 7 kilometrelik kentsel koridor üzerinde, mekânda kayıtlı izlerin ve bunlar üzerinden kullanıcı deneyimi ve algısının nasıl etkilendiğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Çeşitli disiplinlerden katılımcıların deneyim ve yorumları ile katkıda bulunacakları atölye ile mekanın bütüncül anlatısını zengin ve çok yönlü bir bakış açısıyla ortaya koymak hedeflenmektedir.
Atölye Yürütücüsü:
Dr. Öğr. Üyesi Melih Birik, MSGSÜ
Mentorler:
Elif Gökçen Tepekaya, Özge Süvari, Ertuğ Erpek
Atölye çalışmasında aşağıdaki sorulara cevap aranacaktır.
Gerçekleştirilecek atölye ile, Ankara’nın bellek aksını oluşturan Atatürk Bulvarı ve yakın çevresinin kavramsal haritasının elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Katılımcılardan Beklenenler
Atölye sürecinde, gözlemlere dayalı saha çalışması, arşiv taraması, tarihi haritalar, plan ve projelerin yorumlanmasıyla, sanatsal, kültürel, politik, ekonomik ve gündelik hayata ait mekânsal ipuçlarının izleri sürülecek, bu izlerin mekâna nasıl anlam kattığı tartışılacaktır.
Katılımcılardan öncelikle, belirlenen yürüyüş rotası içerisinde seçecekleri 1 kilometrelik güzergâh içerisinde “anı mekânlarını” tespit etmeleri ve fotoğraflamaları istenmektedir. Harita üzerinde işaretleyecekleri bu mekânların hangi kavramlarla örtüştüğünü belirlemeleri gerekmektedir. Saha çalışmasını takiben yapacakları literatür taramasıyla katılımcılardan, belirledikleri mekânların tarihsel süreçte belirledikleri kavramla örtüşüp örtüşmediğini incelemeleri ve kısa metinler, anlatılar, fotoğraflar, çizimler, efemera, harita gibi farklı materyaller kullanarak ortak geliştirilecek harita üzerinde işaretlemeleri istenmektedir.
Farklı uzmanlıklardan (mimarlık, şehircilik, sosyoloji, fotoğrafçılık, sanat tarihi vb.) en az 2, en çok 4 katılımcıdan oluşturulacak grupların; tespitlerini, çalışma alanın tamamını gösteren harita (ya da hava fotoğrafı) üzerinde birleştirerek mekânın bütüncül anlamını sorgulamaları beklenmektedir.
Bu süreçte konuyla ilgili uzman akademisyenler ve profesyonellerin danışmanlığında atölye çalışmaları sürdürülecektir.
Katılımcıların Kazanımları
*Programı tamamlayan katılımcılara sertifika verilecektir.
Kimler Başvurabilir
Ankara’nın, tarihsel, sosyal, kültürel katmanları arasında belleğin izini sürmek, mekânı deneyimleyerek göstergelerin anlamlarını araştırmak isteyen yüksek lisans ve doktora (mimarlık, planlama, sosyoloji, tarih, sanat tarihi, güzel sanatlar, arkeoloji, edebiyat, coğrafya, grafik, fotoğraf ve sinema TV, görsel sanatlar gibi bölümlerin yanı sıra kentsel mekân çalışmalarına ilgi duyabilecek diğer bölümler) öğrencileri başvurabilir.
Başvuru Şartları
Başvuru sırasında istenen belgeler:
*Grup başvrularında ortak bir niyet mektubu yeterlidir. Grup üyelerinin tamamının CV’si başvuru sistemine yüklenmelidir. Başvuru formunu, grup adına bir kişi doldurabilir.
Atölye tarihleri: 15-18 Kasım 2022
Sorularınız için: aayaokur@ku.edu.tr