VEKAM İçeriklerinden Bu Hafta Sizler İçin Seçtiklerimiz

Temmuz 8, 2020

Bu haftanın teması Arşivler!

Tekrar görüşeceğimiz güne kadar VEKAM çevrimiçi içeriklerinden sizler için derlediklerimiz;

Çevrimiçi Konferans:

KU Kütüphaneleri Uluslararası Arşiv Günü Konferansı

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri olarak Uluslararası Arşiv Günü kapsamında, 9 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te “Dijital Dönüşümler: Arşivleri Birden Çok Yönten Analiz Etme” başlıklı çevrimiçi bir konferans düzenlenecek, Konferansta, farklı alanlardan uzmanlar bir araya gelerek dijital arşivlerin kapsadığı çeşitli konuları tartışacaklar. Ayrıca, katılımcılar dijital arşivlerde eğitimin rolü, bağışın ve arşivin rolü, kullanıcının ve hukukun rolü konularını ele alacaklar. Konferansa Amerika’dan, İngiltere’den ve Türkiye’den katılan değerli konuşmacılar, arşiv dünyasına bakış açılarını  paylaşacaklar.

Bu etkinlik Zoom üzerinden gerçekleşecektir.

Kayıt olmak için lütfen buraya tıklayınız <<

Makale:

VEKAM’ın yılda iki kere yayımladığı hakemli ve disiplinlerarası Ankara Araştırmaları Dergisi’nden Kültürel Bellek Kurumlarından dijitalleştirme üzerine Tolga Çakmak tarafından kaleme alınan bir makale;

Kültürel Bellek Kurumlarında Dijitalleştirme: Ankara’daki 17 Kurumun Uygulamalarının Analizi, Tolga Çakmak <<

Kitap:

Avrupa Arşivlerinde Osmanlı İmparatorluğu

Editör: Yonca Köksal, Mehmet Polatel
Dili: Türkçe
Yayınevi: Koç Üniversitesi VEKAM Yayınları
Yayın Yılı: 2014

Kitapta yer alan makaleler, Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından düzenlenen 1-2 Nisan 2010 tarihli “Arşiv Belgelerinde Türkiye – Avrupa İlişkileri” ve 31 Mart-1 Nisan 2011 tarihli “Arşiv Belgeleri Işığında Türkiye’nin Uluslararası İlişkileri” konulu konferanslarda sunulan bildirilerden seçilmiştir. Makalelerin ortak özelliği, Osmanlı İmparatorluğu’yla ilgili veya Osmanlı İmparatorluğu’na ait belgeleri barındıran Avrupa arşivlerini incelemeleridir. Çeşitli Avrupa arşivlerinin incelenmesini içeren bu derleme, türünün ilk örneğidir. Kitap; İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Makedonya, Arnavutluk ve Bosna arşivlerini tanıtan makaleleri bir araya getirmektedir. Bu özelliğiyle bir referans kitap olarak özellikle Avrupa arşivlerinde çalışan ve çalışmayı planlayan araştırmacılar için ilk elden bir kaynak kitaptır. Derlemede makaleler ülkelerin alfabetik sıralamasına göre dizilmiştir. Kitabın sonunda Prof. Halil İnalcık’ın Osmanlı-Avrupa ilişkilerinin çalışılmasının bugünkü Türkiye-Avrupa ilişkileri için önemini inceleyen bir yazısı bulunmaktadır.

VEKAM Arşiv Koleksiyonları :

Fotoğraf, Kartpostal ve Gravür Koleksiyonları <<

Ankara Belgeleri Koleksiyonu<<