KOÇ ÜNİVERSİTESİ VEHBİ KOÇ ANKARA ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (VEKAM)

Keçiören’de, kentin ayakta kalan son örneklerinden, Vehbi Koç’a ait bağ evinde faaliyet göstermektedir.

1923 yılında Mareşal Fevzi Çakmak'tan satın alınan bağ evini, Koç Ailesi uzun yıllar yazlık konut olarak kullanmıştır. Vehbi Koç'un Ankara'daki hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği ve çocuklarının doğduğu ev, I. Derecede Korunması Gerekli Kültür Varlığı statüsündedir.

1992 -1993 yıllarında restore edilen bağ evi, 1994 yılında Vehbi Koç Vakfı’na bağlanarak Ankara üzerine akademik çalışmalar yapmak, Ankara’ya dair her türlü bilgi ve belgeyi derleyerek araştırmacılara sunmak amacıyla hizmete açılmıştır.

2014 yılında Koç Üniversitesi’ne bağlanan Merkez, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli işbirlikleri geliştirerek akademik platformlarda da çalışmalarını devam ettirmektedir.

Açılış Günü
Koç Ailesi VEKAM’ın Açılış Töreninde, 24 Eylül 1994
Koç Ailesi VEKAM’ın Açılış Töreninde, 24 Eylül 1994 Ön Sıra (Soldan sağa): İnan Kıraç ve İpek Kıraç, Sevgi Gönül, Semahat Arsel,
Vehbi Koç, Suna Kıraç ve Caroline Koç.
Arka Sıra (Soldan sağa): Ali Koç, Rahmi Koç, Erdoğan Gönül ve Mustafa Koç

MİSYONUMUZ & VİZYONUMUZ

Misyonumuz

Ankara’nın kentsel gelişimi, Ankara ve çevresinin toplumsal ve ekonomik tarihi, kültürü ve kültürel mirası ile ilgili disiplinler arası araştırma ve akademik çalışmalar yapmak ve bu tür çalışmaları desteklemek; ilgili ulusal ve uluslararası birimlerle eşgüdüm sağlamak ve işbirliği içinde bulunmak; Ankara ve çevresi ile ilgili araştırma yapan akademisyen ve araştırmacılara kaynak ve ortam yaratmak; Ankara ve çevresi konusunda ulusal ve uluslararası akademik diyaloğun gelişmesine katkıda bulunmak; Ankara ve çevresi konulu çalışmaların, araştırmaların ve uygulama projelerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktır.

Vizyonumuz;

İlk çağlardan bu yana farklı medeniyetlere başkentlik yapan Ankara ile ilgili araştırmalarda atılacak adımların ilk hareket noktası olmak ve kent çalışmaları alanında yürüttüğü ve desteklediği araştırmalar ve projelerle, dünyadaki saygın araştırma merkezleri arasında yer almaktır.