Geçmişin Kaybolmayan İzleri: Musiki Muallim Mektebi Tehlike Altındaki Arşiv Materyallerini Koruma Atölyesi



Yürütücü(ler)
Ceyda Cüceloğlu, Koç Üniversitesi VEKAM

Ayşegül Apaydın, Koç Üniversitesi VEKAM

Son başvuru tarihi:20 Eylül 2024
Başvuru Koşulları
Atölye; Arşiv Konservasyonu çalışmaları üzerine eğitimine devam eden ya da eğitimini tamamlamış olanlara öncelikli olarak hitap edeceği gibi, koleksiyonların korunmasında deneyim kazanmak, deneyimlerini pekiştirmek ve konservasyon çalışmalarının uygulama sahasında bulunmak isteyen tüm ilgili ve araştırmacıların başvurusuna açık olacaktır. Kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır. Başvurular değerlendirilerek programa kabul edilen başvuru sahipleri e-posta yoluyla bilgilendirilecektir. Program 26.09.2024 tarihinde yüz yüze olarak Ankara Bağ Evi’nde gerçekleşecektir.

Sorularınız için: ccuceloglu@ku.edu.tr ; aapaydin@ku.edu.tr

BAŞVURU FORMU
Atölye Hakkında

Kütüphanesini ve arşiv koleksiyonlarını zenginleştirmeye devam eden Koç Üniversitesi VEKAM, British Library tarafından yürütülen ve Lisbet Rausing ve Peter Baldwin’in bir hayır kurumu olan Arcadia tarafından desteklenen Tehlike Altındaki Arşivler Programına hibe başvurusunda bulunmuş ve “major project grants” kategorisinde 59.998 GBP ödüle layık görülmüştür.

Hibe; Erken Cumhuriyet Dönemi’nin kültürel, sosyal ve eğitim hayatına ışık tutan VEKAM Arşivinin önemli koleksiyonlarından biri olan Ankara Devlet Konservatuvarı (Musiki Muallim Mektebi) Koleksiyonunun sayısallaştırılmasını finanse etmektedir. 24 ay sürecek “Ankara Devlet Konservatuvarı Tarihi Fotoğraf ve Belgeler Arşivi” başlıklı proje kapsamında arşiv materyalleri tasnif edilmiş, organizasyonu sağlanmış, envanterlenmiş, dijitalleştirilmiş ve metadata yaratım çalışmaları tamamlanarak kullanıcıların erişimine açılmıştır.

Hibe programı kapsamında yürütülen çalışmaların yanısıra VEKAM, arşiv malzemelerinin onarım, bakım ve yaşatım çalışmalarının gerekliliğini de ön planda tutmuş iç kaynaklarını kullanarak yıllara yayılan bir konservasyon çalışması da yapmıştır. Bu çalışmaların bir uzantısı olarak Koç Üniversitesi VEKAM bünyesinde 26.09.2024 tarihinde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan “Geçmişin Kaybolmayan İzleri: Musiki Muallim Mektebi” başlıklı Tehlike Altındaki Arşiv Materyallerini Koruma Atölyesi’ ne davetlisiniz.

PROGRAM <<

Amaç

Geçmişin Kaybolmayan İzleri: Musiki Muallim Mektebi” başlıklı Tehlike Altındaki Arşiv Materyallerini Koruma Atölye çalışması ile arşiv malzemelerine koleksiyonlar özelinde uygulanan farklı teknikleri teorik ve uygulamalı olarak gösterebilmek, katılımcılara sahada çalışma fırsatı sunabilmek, Musiki Muallim Mektebi Koleksiyonunun geçmişten bugüne geçirdiği konservasyon serüvenini ortaya koyabilmek ve ilgilileri ile buluşturabilmek hedeflenmektedir.

Kazanımlar

  • Katılımcılar Koç Üniversitesi VEKAM aracılığı ile British Library yürütücülüğünde gerçekleştirilen bir hibe programının temel arşiv materyalleri ile birebir çalışma fırsatı yakalayacaklardır.
  • Katılımcılar, atölye sonunda “Arşiv Konservasyonu ve Önleyici Koruma” çalışmaları hakkında uzmanlar eşliğinde bilgi almış ve saha deneyimi kazanmış olacaklardır.
  • Katılımcılar, kendi çalışma alanlarından diğer katılımcılar ile tanışma ve iletişim kurabilme fırsatı yakalayarak çok yönlü ve zengin bir tartışma ortamında buluşma şansı elde edecektir.
  • Atölyeye katılan kişilere katılım sertifikası verilecektir.